BAHAN-BAHAN
Bahan A
125g tepung pulut
100ml santan
1 sudu besar air
Bahan B (dadih kuih koci)
125ml santan pekat
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar tepung ubi
Garam secukupnya
Bahan C (inti kuih koci)
1/2 biji kelapa parut segar
1/2 cawan gula melaka
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air
1/2 sudu kecil tepung jagung
Beberapa helai daun pisang (dipotong segi empat, 4-5 inci, dilayur atas api sehingga lembut)
CARA-CARA
1) Campurkan bahan-bahan A dan kacau rata sehingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan dahulu.
2) Untuk membuat dadih kuih koci, campurkan bahan-bahan B dan kacau rata. Ketepikan dahulu.
3) Untuk membuat intinya, masukkan bahan-bahan C ke dalam kuali. Kacau sehingga pekat dan rata.
4) Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti di tengah-tengah. Tutup dan bentukkan menjadi bulat.
5) Bentukkan daun pisang menjadi kon, masukkan doh ke dalamnya dan tuang satu sudu dadih ke atas doh. Lipat dengan kemas.
6) Kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment