Translate

Wednesday, 13 January 2016

PAPRIK CAMPUR


PAPRIK CAMPUR

BAHAN-BAHAN:
-Ayam 1/4 ekor - potong kecik2 buang tulang.. Lletak garam dan serbuk kunyit, goreng 3/4 masak dan tos.
-Sotong (agak2 nak banyak mana) - siang dan potong bulat
-Udang (pun agak2)
-Bawang Putih 4 ulas - cincang
-Bawang Merah 5 biji - hiris
-Bawang Besar 2 biji - potong bulat
-Cili Padi 5 biji - belah dua
-Kiub Tomyam Maggi 2 - bancuh air sikit
-Sos Tomato 2 sudu besar
-Sos Tiram 3 sudu besar
-Sos Cili 2 sudu besar
-Kicap Manis 2 sudu besar
-Gula Pasir 2 1/2 sudu besar
-Ajinomoto
-Minyak Masak 1 senduk

-Kacang Panjang 4 batang - potong panjang 2 inci
-Lobak merah 1 batang - potong panjang
-Bunga kubis - jadikan kelopak kecik (agak2)
-Putik Jagung 5 batang - potong serong
-Daun Limau Purut 5 helai - ramas
-Serai sebatang - ketuk
-Tomato 1 biji - belah 4

CARA-CARANYA:
1)Panaskan minyak dgn api besar sampai betul2 panas.

2)Masukkan serai, bawang putih dan bawang merah. Tumis sampai naik bau.
3)Masukkan kacang panjang dan lobak merah. Goreng sampai kacang dan carrot tu mcm garing.
4)Masukkan bancuhan kiub tomyam, bawang besar, cili padi, daun limau purut dan semua sos yg ada. Gaul sikit.
5)Masukkan gula dan ajinomoto.
6)Masukkan bunga kubis, putik jagung.
7)Masukkan ayam goreng tadi, sotong dan udang. Biar dlm 5 minit. Api kecikkan.
8)Masukkan tomato.

p/s: Resipi ni tak guna garam eh.. Siap dah!! Kalau nak banyak kuah, tambah ler air sikit.. Pepandai ejas rasanya... Jangan masak sotong lama sgt, nanti sotong tu kenyal mcm sipor jepon..

Makan dgn telur dadar garing.. Pukul 3-4 biji telur ayam dgn garam dan sikit ajinomoto dan 2 cubit gula.. Pukul sampai kembang.. Minyak banyak dan betul2 panas.. Test sikit.. Renjis telur tu.. Kalau terus kembang dlm minyak, dah ready ler tu.. Curah telur dan biar garing.. Telur ni memang mabeles sebab rangup dan gebu..

No comments:

Post a Comment