PERUT LEMBU (BABAT) & KENTANG MASAK LEMAK JAWA
BAHAN-BAHAN:
-Perut Babat 1/2 kg - beli yg dah putih bersih tu ja.. Potong kecik2 dan rebus dgn halia yg diketuk2 sampai empuk.. Pastu tos
-Kentang 4 biji - Belah 6
-Lada Hijau Besar 1 biji - hiris serong
-Cili Padi 4 biji - belah dua
-Gula Pasir - 2 1/2 sudu besor
-Garam dan ajinomoto
-Serai sebatang - Ketuk
-Santan Kotak - 3/4 kotak kecik (kalau nak pakai santan fresh, guna santan dari sebiji kelapa)
-Tomato Saiz Besar 1 biji - belah 6
-Daun Limau Purut 3 helai - ramas2 je.. takyah buang tangkai tengah daun tu..
-Minyak Masak 1 senduk
Bahan Blend Basah:
-Cili Kering 4 tangkai (rendam air panas dulu.. takyah buang biji)
-Bawang Merah 6 biji
-Bawang Putih 4 ulas
-Halia besar ibu jari tangan
-Lengkuas besar 2x ibu jari tangan
Bahan Blend Kering:
-Ketumbar 2 sudu besar
-Jintan Manis 1/2 sudu teh
-Jintan Putih 1/2 sudu teh
CARA-CARANYA:
1)Panaskan minyak dlm periuk.
-Perut Babat 1/2 kg - beli yg dah putih bersih tu ja.. Potong kecik2 dan rebus dgn halia yg diketuk2 sampai empuk.. Pastu tos
-Kentang 4 biji - Belah 6
-Lada Hijau Besar 1 biji - hiris serong
-Cili Padi 4 biji - belah dua
-Gula Pasir - 2 1/2 sudu besor
-Garam dan ajinomoto
-Serai sebatang - Ketuk
-Santan Kotak - 3/4 kotak kecik (kalau nak pakai santan fresh, guna santan dari sebiji kelapa)
-Tomato Saiz Besar 1 biji - belah 6
-Daun Limau Purut 3 helai - ramas2 je.. takyah buang tangkai tengah daun tu..
-Minyak Masak 1 senduk
Bahan Blend Basah:
-Cili Kering 4 tangkai (rendam air panas dulu.. takyah buang biji)
-Bawang Merah 6 biji
-Bawang Putih 4 ulas
-Halia besar ibu jari tangan
-Lengkuas besar 2x ibu jari tangan
Bahan Blend Kering:
-Ketumbar 2 sudu besar
-Jintan Manis 1/2 sudu teh
-Jintan Putih 1/2 sudu teh
CARA-CARANYA:
1)Panaskan minyak dlm periuk.
2)Masukkan serai dan lada hijau.
3)Tumis sampai naik bau.
4)Masukkan bahan blend basah.
5)Tumis lagi sampai garing sikit.
6)Masukkan gula, cili padi dan gaul lagi.
7)Masukkan air dlm 1/2 mangkuk dan masukkan jugak bahan blend kering tadi. Gaul perlahan.
8)Masukkan garam, ajinomoto dan kentang.
9)Kecikkan api sikit, biar sampai kentang empuk.
10)Bila kentang dah empuk, masukkan santan, perut babat dan daun limau purut yg dah diramas.
11)Biar mendidih dan kuah semua sebati.
12)Agak2 dlm 10-15 minit, masukkan tomato. Gaul kejap boleh matikan api..

No comments:
Post a Comment