PUDING PANDAN KACANG HIJAU
BAHAN A:
200gm gula
100gm tepung kacang hijau | bewarna putih
1.25 liter air daun pandan
¼ sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B:
100gm gula
50gm tepung kacang hijau
1 liter santan pekat
¼ sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Sediakan dua periuk dan masak bahan A dan bahan B secara berasingan.
2. Kacau dan didihkan serentak di atas api hingga bancuhan pekat.
3. Angkat dan tuangkan bancuhan A dan B ke dalam loyang secara berselang seli.
4. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 3 jam dan potong.
*Pastikan kedua adunan dikacau sentiasa sehingga menjadi pekat dan licin.
200gm gula
100gm tepung kacang hijau | bewarna putih
1.25 liter air daun pandan
¼ sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B:
100gm gula
50gm tepung kacang hijau
1 liter santan pekat
¼ sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
CARA MEMASAK:
1. Sediakan dua periuk dan masak bahan A dan bahan B secara berasingan.
2. Kacau dan didihkan serentak di atas api hingga bancuhan pekat.
3. Angkat dan tuangkan bancuhan A dan B ke dalam loyang secara berselang seli.
4. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 3 jam dan potong.
*Pastikan kedua adunan dikacau sentiasa sehingga menjadi pekat dan licin.

No comments:
Post a Comment