Translate

Monday, 10 August 2015

AGAR-AGAR LAPIS KASTARD


AGAR-AGAR LAPIS KASTARD

BAHAN-BAHAN:
35 gm agar-agar
480 gm gula pasir
3/4 buku mentega | pukul sehingga kembang
5 biji kuning telur
1 tin susu cair
1.25 liter air
3 sudu makan tepung kastard | dilarutkan dengan air
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh serbuk koko
1 sudu teh pes coklat

CARA MEMASAK:
1. Campurkan mentega yang sudah dipukul kembang bersama kuning telur, susu cair dan tepung kastard. Kacau sebati. Ketepikan.
2. Masak agar-agar dengan air sehingga hancur.
3. Masukkan gula dan bahan (1) yang dicampurkan tadi dan biarkan mendidih.
4. Bahagikan kepada tiga mangkuk dan warnakan dengan warna coklat, perasa kopi bercampur warna merah dan satu mangkuk lagi dibiarkan kuning (asal).
5. Tuangkan ke dalam acuan empat segi.
6. Sejukkan dan keraskan selapis demi selapis.

No comments:

Post a Comment