Translate

Monday, 10 August 2015

AGAR-AGAR PELANGI


AGAR-AGAR PELANGI

BAHAN-BAHAN

Lapisan berwarna
1 paket serbuk 10gm agar agar
1200 ml air
Gula 200gm
2 daun pandan, disimpul
Wilton warna paste - Saya telah menggunakan 6 warna: ungu, biru, hijau, kuning, oren & merah

Lapisan putih
1 paket serbuk 10gm agar agar
400ml santan
Air 800ml
Gula 200gm
2 daun pandan
1/2 sudu kecil garam

CARA-CARA

Lapisan berwarna:
1) Letakkan daun pandan dan air ke dalam periuk.
2) Masak hingga mendidih dan masukkan gula dan serbuk agar agar.
3) Rebus selama 1 minit dan padamkan api.
4) Campuran ayak ke dalam mangkuk. Buang daun pandan.
5) Letakkan mangkuk di atas periuk menggelegak air panas (mendidih dua) untuk menyimpan panas campuran semasa menyediakan campuran kelapa.

Lapisan putih:
1) Tempat daun pandan dan air ke dalam periuk.
2) Masak hingga mendidih dan masukkan gula dan serbuk agar agar.
3) Rebus selama 1 minit.
4) Masukkan santan dan garam.
4) Padamkan api.
5) Campuran ayak ke dalam mangkuk lain dan membuang daun pandan.
6) Letakkan mangkuk di atas periuk menggelegak air panas (mendidih dua) untuk menjaga campuran panas.

Cara melapis:
1) Ukur 200ml campuran putih dan tuangkan ke dalam kuali 8 "x 8".
2) Biarkan tetapi pastikan tidak keras. Permukaannya melekit. Gunakan jari anda perlahan-lahan untuk menguji.
3) Bahagikan 200ml untuk setiap enam warna dalam bekas yang berbeza.
4) Perlahan-lahan dengan menggunakan sudu untuk menuang lapisan berwarna ke atas lapisan putih.
5) Tinggalkan seketika tetapi pastikan ia tidak keras.
6) Ulang dengan berselang-seli antara lapisan putih dan lapisan berwarna hingga ke lapisan selesai (berakhir dengan lapisan berwarna merah).
7) Tinggalkan seluruh jeli untuk menyejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan dalam penyejukan.
8) Potong dan hidangkan!

No comments:

Post a Comment