AGAR-AGAR PELANGI
BAHAN-BAHAN
Lapisan berwarna
1 paket serbuk
10gm agar agar
1200 ml air
Gula 200gm
2 daun pandan,
disimpul
Wilton warna
paste - Saya telah menggunakan 6 warna: ungu, biru, hijau, kuning, oren &
merah
Lapisan putih
1 paket serbuk
10gm agar agar
400ml santan
Air 800ml
Gula 200gm
2 daun pandan
1/2 sudu kecil
garam
CARA-CARA
Lapisan berwarna:
1) Letakkan daun
pandan dan air ke dalam periuk.
2) Masak hingga
mendidih dan masukkan gula dan serbuk agar agar.
3) Rebus selama
1 minit dan padamkan api.
4) Campuran ayak
ke dalam mangkuk. Buang daun pandan.
5) Letakkan
mangkuk di atas periuk menggelegak air panas (mendidih dua) untuk menyimpan
panas campuran semasa menyediakan campuran kelapa.
Lapisan putih:
1) Tempat daun
pandan dan air ke dalam periuk.
2) Masak hingga
mendidih dan masukkan gula dan serbuk agar agar.
3) Rebus selama
1 minit.
4) Masukkan
santan dan garam.
4) Padamkan api.
5) Campuran ayak
ke dalam mangkuk lain dan membuang daun pandan.
6) Letakkan
mangkuk di atas periuk menggelegak air panas (mendidih dua) untuk menjaga
campuran panas.
Cara melapis:
1) Ukur 200ml
campuran putih dan tuangkan ke dalam kuali 8 "x 8".
2) Biarkan tetapi
pastikan tidak keras. Permukaannya melekit. Gunakan jari anda perlahan-lahan
untuk menguji.
3) Bahagikan
200ml untuk setiap enam warna dalam bekas yang berbeza.
4) Perlahan-lahan
dengan menggunakan sudu untuk menuang lapisan berwarna ke atas lapisan putih.
5) Tinggalkan seketika
tetapi pastikan ia tidak keras.
6) Ulang dengan
berselang-seli antara lapisan putih dan lapisan berwarna hingga ke lapisan
selesai (berakhir dengan lapisan berwarna merah).
7) Tinggalkan
seluruh jeli untuk menyejukkan pada suhu bilik sebelum dimasukkan dalam
penyejukan.
8) Potong dan
hidangkan!

No comments:
Post a Comment